Zakelijke rekening

Heeft u een eigen bedrijf, maar nog geen zakelijke rekening geopend? Dan is het de hoogste tijd dat u gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een zakelijke bankrekening openen is namelijk een belangrijke stap voor uw eigen zaak. Uw doel is om winst te maken en u kunt klanten alleen factureren als u daarvoor een eigen rekening heeft. Zorg dat u het uzelf vanaf het begin af aan zo gemakkelijk mogelijk maakt. Met een eigen zakelijke rekening, kunt u namelijk alles goed bijhouden. Alle inkomsten van uw bedrijf komen hier op binnen en als u een laptop voor de zaak wilt kopen, betaalt u deze met uw zakelijke rekening. Alles direct in een overzicht bij elkaar, zo wordt het ondernemen een stuk gemakkelijker en aantrekkelijker.

Knab
€5 per maand
✔ Eerste 3 maand gratis
✔ Gratis Visa Creditcard
✔ Onbeperkt aantal rekeningen
✔ 1.000 gratis transacties
✔ Aantrekkelijke rente
 
 
 
 
 

Zakelijke rekening of privé?

Het verschil tussen de zakelijke en de privé rekening, is dat de zakelijke rekening duurder is dan privé. Maar u heeft wel veel meer mogelijkheden als ondernemer wanneer dat u een zakelijke rekening opent. Het is als ondernemer belangrijk dat u vanaf de eerste dag al goed overzicht hebt op de inkomsten en uitgaven. Een zakelijke rekening gaat u daarbij helpen en dat is ook het rekeningnummer wat u aan uw klanten doorgeeft en op de facturen zal vermelden.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Sommige ondernemers denken dat een zakelijke rekening verplicht is, maar dat is niet zo. Als u een eigen bedrijf heeft, is het dus geen verplichting dat u de zakelijke rekening opent, maar het is wel gemakkelijker. U kunt hierdoor namelijk alle inkomsten en uitgaven van privé en zakelijk gescheiden houden. Doordat er geen wettelijke verplichtingen zijn en doordat de Belastingdienst geen verplichting op heeft gelegd voor de zakelijke rekening, heeft niet iedere ondernemer er een.

Advies zakelijke rekening

De Kamer van Koophandel zal u adviseren wanneer dat u een onderneming wilt openen om een eigen zakelijke rekening te openen. Dit is voor de administratie namelijk het meest eenvoudig, maar ook uw boekhouder of accountant zal dit aanraden. Het is fijn om inzicht te hebben in een goed financieel overzicht van uw bedrijf. Nogmaals, het is dus geen verplichting om de zakelijke rekening te openen, maar het is wel een aanrader. Als u vanaf het begin een zakelijke rekening heeft, begint u uw onderneming direct overzichtelijk. Sommige mensen beginnen eerst met de privérekening en als het bedrijf eenmaal loopt, willen zij toch een zakelijke rekening. U moet dan uw klanten doorgeven dat het een ander rekeningnummer is, u moet zelf de administratie helemaal aanpassen. Dit kan voorkomen worden door direct een zakelijke rekening te openen bij uw bank.

Controle belastingdienst

Als u een eigen onderneming heeft, kan de belastingdienst u er bij een steekproef uithalen en uw onderneming doorlichten. Ze zullen dan een financieel overzicht opvragen en de bankrekening doorlopen. Als u dan een zakelijke rekening heeft, dan wordt privé er vaak niet bij betrokken (als het vanuit zakelijk oogpunt is). Maar heeft u op dat moment geen zakelijke rekening, dan zal uw privérekening helemaal nagekeken worden. U moet hierbij dan ook volledig inzicht geven in de privézaken en dit kan een tijdje duren. Het is dan belangrijk dat u alles goed kunt scheiden en dan wordt alles nog eens bekeken. Bespaart u uzelf daarom deze moeite, u kunt het veel gemakkelijker oplossen door een zakelijke rekening te openen.

Voordelen zakelijke rekening

Over het algemeen heeft de zakelijke rekening alleen maar voordelen. Het enige wat u als nadeel kunt zien is het extra bedrag wat u ervoor moet betalen. U betaalt namelijk per jaar een vast bedrag voor de rekening en dan moet u ook nog eens per transactie betalen die u via de zakelijke rekening doet. Als u moment nog geen zakelijke rekening heeft, is het goed om rond te kijken. Veel banken hebben namelijk goede acties waarbij u bijvoorbeeld het eerste jaar niets hoeft te betalen. Er zijn nog meer voordelen die nu voor u op een rijtje zijn gezet:

  • Met een zakelijke rekening heeft u een goed financieel overzicht van uw onderneming.
  • Er bestaat een speciaal zakelijk krediet voor ondernemers, zo bestaan er ook nog speciale financiële producten die alleen voor ondernemers beschikbaar zijn.
  • Als u een zakelijke rekening heeft, oogt dat ook professioneler naar uw klanten toe. De zakelijke rekening staat dan op de naam van uw bedrijf en dat is voor uw klanten vaak vertrouwder. Ook is het voor de klanten gemakkelijker om de betaling over te maken als de rekening op de naam staat van uw bedrijf. Als u de rekening op uw naam heeft staan, dan moet u uw klanten ook vermelden dat zij het aan u over moeten maken.
  • Bij een controle is het gemakkelijker om de afschriften van uw zakelijke rekening te overhandigen. De controleurs hebben dan inzicht in uw hele bankrekening en kunnen zo bekijken of alles in orde is.
  • Bij een zakelijke rekening kunt u ook een zakelijk sparen rekening afsluiten. De rente is in vergelijking met een particuliere spaarrekening wel lager. Maar er is wel een voordeel en dat is het boekhoudkundige voordeel. U moet aan het einde van het jaar de inkomstenbelasting betalen en dan is het verstandig dat u een bedrag daarvoor opzij heeft gezet. Als u hier rente over kunt verdienen, is dat altijd mooi meegenomen.

Banken vergelijken voor de zakelijke rekening

Voordat u een zakelijke rekening gaat openen, is het aan te raden om eerst de banken met elkaar te vergelijken. Waar let u dan op? Om te beginnen bekijkt u wat de totale kosten zijn per jaar om alleen al de zakelijke rekening te gebruiken. Vervolgens kijkt u naar de kosten per transactie en deze vergelijkt u met die van de andere banken. De banken willen u graag als klant en vaak hebben ze dan ook een leuke actie als u bij hen een zakelijke rekening wilt openen. Bekijkt u eerst goed welke bank het beste past bij uw bedrijfsvoering en open hier dan een zakelijke rekening. Het openen van een zakelijke rekening kan direct online, zodat het u nog gemakkelijker wordt gemaakt!

Knab
€5 per maand
✔ Eerste 3 maand gratis
✔ Gratis Visa Creditcard
✔ Onbeperkt aantal rekeningen
✔ 1.000 gratis transacties
✔ Aantrekkelijke rente